Om

Vi är ett litet stuteri i Norra delen av Skåne som föder upp, säljer och ställer ut den underbara lilla godhjärtade  Shetlandsponnyn!
Stuteriet har 1 godkänd hingst, några högklassade avelsston och några få unghästar & föl.
Vi som driver detta är Lennart & Heidi Krüger 
Önskar ni komma på besök..? slå oss en signal så fyller vi kopparna med kaffe/the el läsk !!

Slutet på 2020 & början på 2021

 
Livet på gården har varit tufft med många förändringar under 2020. Sålda hästar ( standard) och tragiskt nog min underbart vackra minihingst - Look of the Moment ( Foxen ) skadades så allvarligt att han tyvärr fick komma över bron till häst himlen..  detta tog väldigt hårt på mig och fortfarande är det svårt att tänka på min vackra hingst utan att fälla tårar då o då. 

Vår gamla goa vackra hingst - Dalsgårds Disco har gått i pension och går som sällskap till  Josefine´s (Barnbarnet) valack  -Chamtalion ( Hälge) uppe på deras gård i Hästhult ,så just nu är det bara en godkänd hingst kvar här som vi kommer använda sparsamt till någon av standard stona . 

Lilla Jenna som föddes den 8/8 är såld och åker framåt våren till en underbar människa som har shetland sedan innan , så Jenna kommer få mycket uppmärksamhet och i framtiden säkerligen bli en bruksponny. 
Lille Jack som föddes i Maj är avvand från sin mamma -A. Showshine ( Håsan) & extra mamma -A. Heartbreak (Breakan) som går i vinter hagen med D. Nomad (Nodde) .Det är andra året som Nodde har hingstföl hos sig under vintern ,så vi är såå glada att båda kan få sällskap av varandra istället för att gå i varsin hage..

Vi var på premiering i september med min lilla ,ja..lilla är nog det rätta smeknamnet för A. Happiness då hon är enbart 74 cm hög. Tyvärr bytte dom ut premierings domaren utan att meddela oss på platsen och den domaren tyckte verkligen inte om oss för på papperet stämmer INTE siffrorna med vad som skrevs .... 87778 blev det och kan säga att vi definitivt ska visa om min lilla igen så därför lämnades inga papper in .Men först så hoppas vi att hon nedkommer med ett vackert litet sto som är min största önskan eftersom den är efter Foxen. 

Vi har också efter 29 år betäckt vårt vackra halvblodssto Carisma e. Carême 1153 ue Artist 765 som vi fick äran att förvalta från min goda ,fina vän Lisa Johannesson som föder upp halvblod av absoluta högklassiskt kvalitet inom hoppning  . Kan inte nog tacka henne för detta vackra ,underbara sto ! Jag såg Crissa som föl och förälskade mig i henne redan då och att denna dam skulle komma i vår ägo flera år senare kunde jag aldrig drömma om ,men det blev så och nu är denna vackra dam betäckt med Vivaldon e. Vivaldi  ue. Diamond Hit och fölar  andra veckan i maj . 

Ännu ett halvblod har kommit i vår ägo och det är en stor ( ca 1,70 ) valack -Zantino e. Santino 1111 ue Cavalotti 664.  Jenny Nilsson & hennes bror Fredrik Nilsson är uppfödare till högklassiga dressyr hästar .Vi är evigt tacksamma för att  dessa två har gett oss förtroendet att förvalta denna stora "bebis" och då menar jag verkligen "BEBIS " i stora bemärkelser... Han är verkligen som en bebis i alla sätt fast han är 13 år ( född-08) . Vi håller på att få han att förstå att inget är farligt och att det går att leva utan SHETLAND vilket han tror INTE går !!! Så just nu går han i en annan hage där han inte ser dessa små hjärtan . Zante och Crissa gick ihopa med shetlandstona och det gick bra ca 1 1/2 månad sedan lekte han förfullt och sprang så hans långa ben inte hannt och stoppa i tid så all staket drogs med. Crissa har aldrig varit jätte förtjust i våra shetland men accepterat dom men nu känns det betydligt bättre att båda halvbloden går i egen hage själva då hon är dräktig och att lillan ( happiness) kan går i shetlandshagen  också utan stress. 

2021 siktar vi in på att åka på några utställningar i allafall ..! men mycket mer blir det nog inte då gubben min har bytat helt inriktning på jobb och jobbar numera på Fleninge SP Center ( motorcyklar ,mopeder och diverse) strax utanför Helsingborg, så får se vad tiden kan åstadkomma. Tyvärr blir det inte så mycket tid över då han jobbar varje Lördag så mycket tid till annat blir det inte nu i början , Tyvärr...!!!

Det var allt för denna gång...till dess ha det gott !!!Vi är tillbaka 2020!!!

Japp, vi är tillbaka igen !!!!                                                                                Varmt väder, ungefär 10° på dagen men minus grader på natten... Känns verkligen som vår nu och blommorna blommar lite var stans. Mycket förändring har det blivit hos oss under 1 1/2 år och det märks verkligen när man går ut till hästarna som är långt färre än förr. Vi har minskat ner kraftigt på standard och dom som är kvar här av stona är : 

Dalsgårds Karmen , Sabine v.d. Zandhoeve , Wonnagårdens Carmensita & Wonnagårdens Hailey. 

Resten av standard Stona är sålda. Vi har våra minisar kvar ,nja..lite förändring där också förståss  men 3 ministo - Almnäs Showshine (Håsan) , Almnäs Heartbreak  (Breakan) samt  lillan, Almnäs Happiness har vi här  samt våra 3 Godkända hingstar - D. Disco , Foxen, The Look of The Moment och Bodde, D, Nomad . Så sammanlagt är här bara 10 shetlandsponnyer på gården... Lite konstigt med tanke på att vi har haft upp emot 42 st här . Det känns bra i nuläget faktiskt och på utställningssidan har vi inte ställt ut sedan Augusti-18 . Hela 2019 var i vila då jag opererade högra handen och fick nya knogar utom i september då jag fick visa Fanny med en skena på handen , trodde verkligen det var kört då vi inte hade kunnat ställs ut henne och inte kunnat träna mer än i skritt inför premieringen..Vi lyckades och vi fick ytterligare ett diplomsto av Disco på hela 42p . Tyvärr tog handen lite stryk men det var det värt 😃. 

2020 börjar ju inte så bra med Corona viruset och i dagsläget är vi lite oroliga med tanke på vår hälsa och mina föräldrar som är i stor riskzon med tanke på deras ålder & kraftiga sjukdomar som är allt annat än bra för tillfället 😢 tyvärr får vi göra vårt bästa och hålla oss ifrån dom , vilket är svårt 😔 tur telefoner finns ....

Nu lite roliga nyheter  i allt elände :                                                               Vi har 3 ston som ska föla i år och först ut är Håsan som det ser ut just nu . Vi åkte iväg den 18 maj -19 ner till Torsten Jeppsson på Almnäs stuteri med henne för att betäcka med han fina importhingst Blitzer v.d. kasterhof  och nog verkligen är hon dräktig , vilket är super skoj men hon har väldens mage!!!                                                      Nästa är Min fina Sabine som är dräktig med D. Disco för andra gången . Tyvärr  var förra efter honom dödfödd och det var hennes första stoföl här hos oss. Förra året betäcktes  hon med Nodde och fick ett mycket vackert stoföl som är kvar här ( Hailey). Vi hoppas att vi får ett stoföl efter Disco också .                                                                   Sista är Almnäs Heartbreak  (Breakan) som är Betäckt  med Foxen och det ser verkligen ut som att hon är dräktig men det dröjer ett tag till.  

Ett långt inlägg men det var ett bra  tag sedan jag skrev  🙈!!!                Ha det gott till nästa gång  !! /  Heidi 

senaste på stuteriet

Mycket har hänt är hos oss och framtiden kommer att se annorlunda ut också!
Både jag och Lennart har ju blivit opererade , han i båda axlarna och jag i höger fot samt höger hand . Tyvärr har det ju blivit att vi har fått avstå från utställningar detta året och tiden får väl visa om el när vi kommer ut igen . Tråkiga är ju att W. Fanny är 3 år i år och hade ju behövs visas för o åtminstone försökt få dubbelgulds diplom iallafall men nu så får jag försöka o visa henne på premiering i Gånarp och hoppas på det bästa där. 
Vi har henne till salu så är någon intresserad av ett super trevligt & mysigt avelssto med gedigen stam så bara säg till. 

Vi har sålt av flera standard ston och fler kommer så småningom också att säljas eftersom vi planerar att gå över helt till mini med tiden. 

det var allt för denna gång!! 
   Vi hörs igen  8-) 

Föl på gården!!

I Maj åkte stona på sina beten i Lur (grannbyn) likaså Disco och Fine Gold åkte också till sitt bete i Kråkeberga som också är en grannby. kvar hemma på gården fick Foxen och Nodde stanna då jag vill hålla ett extra öga på dom när dom får ston  :-D . Ada kom också på bete, sidan om ministona uppe i Lur och som det ser ut så ska hennes kompis Jazmine(jazze) som är Maddes & Konrads stora häst komma vid midsommar och gå hela sommaren igen hos Ada . 

Den 15:e Maj fick foxen sitt första sto och det var Vanessa.. hoppas nu att allt går bra och att hon blir dräktig  :-) . Två dagar senare så fölade Easy hemma i hagen utan vaxproppar eller något annat som tydde på att det var dags..Tyvärr fick jag inte vara med vid fölningen för hon passade på att föla när jag hämtade barnen från skolan. Ett vackert litet fux sto  och hennes namn är Wonnagårdens Hope. Uppe i Lur på stonas bete ville Darling också bli mamma så föl nr 2 föddes nog ungefär samtidigt för jag hade inte hunnit duscha klart innan gubben fick ett samtal att det stod ett föl i hagen  =-O snabbt i kläderna och bilen med släp drar vi upp till Lur för o se att Romantica försöker med alla medel att ta fölet från Darling. Darling är väldigt låg i rang så hade vi inte kommit meddetsamma så tror jag nog att Romantica hade tat sig an fölet som sitt eget. Lastade sto med föl och körde hem med dom till Easy och lilla hope. Föl nr 2 blev hingst och heter Wonnagårdens Harley. Efter några dagar hemma och bundit sig vid sina bebisar så fick dom komma tillbaka till Lur och betet men denna gång fick Darling komma in till minisarna istället för standard stona. 
Den 31 Maj fick då Disco och Nodde var sitt sto och Fine Gold åkte upp till Lur på hingstbete ihopa med en låne unghingst på 2 år från Stellagårdens Stuteri . 
 Karmen kom återigen till Disco efter en vila från dräktighet på 2 år. Karmens dotter Carmensita kom till Nodde igen och denna gång hoppas vi på att hon blir dräktig med ett sto och inte en hingst igen..
Nästa på tur att föla är Dream Girl .

Den 7 Juni fölade då Dream Girl ett hingstföl ,fux med en måne i pannan. Satt hemma och tittade lite på tv när jag helt plötsligt fick en känsla att jag var tvungen att åka upp till Lur.. Väl framme såg jag att Dream Girl hade ett fint litet föl sidan om som försökte dia.. Efter många försök gick det äntligen och jag kunde kolla könet. Dream Girl lät mig komma nära och försöka kela lite med den nya tillskottet. Dream Girl är ett starkt sto och väldigt högrang i flocken så där fick inte Romantica en minsta chans till att ta fölet. Namnet är än så länge oklart..!

Nästa på tur är min äldre dam Sabine som ska föla och det dröjer nog inte så länge!!

Till vi hörs igen!! 

April Nyheter

Trodde aldrig det skulle ta slut med all snöandet  =-Omen VÅREN kom till slut !!!                     Stona går med sina stora magar och en väldigt glad överraskning är att Håsan -Showshine verkar vara dräktig trots allt...!! Hon brunstade om hela tiden när hon gick med Foxen men nu har vi faktiskt känt sparkar ,svaga men ändå ! Troligtvis så har hon tagit sig i sista minuten för ingen stor mage är det i alla fall just nu..men men -" den som väntar på något gott väntar aldrig för länge" !  Det var väl så ordspråket löd..eller?  
På några utav våra sommarbeten så har äntligen gräset kommit upp en bra bit så snart släpps några av dom första hästarna på bete vilket är väldigt skönt för hö ensilaget är slut så vi letade febrilt efter nya men tyvärr är det stor brist här i Skåne och säkert länger upp i landet också. Torrt hö är också en bristvara men som tur var så fanns storbalar ca 3 st i Finja som var till salu . Lennart körde dit snabbt i gårkväll och hämtade hem 1 bal men det var ju mörkt så vi fick vänta tills han kom hem så vi kunde se och lukta i logen med ljus ifall den var första klassig lyxrätt till våra bebisar..Den var perfekt så det var bara att tinga dom 2 meddetsamma  :-D

Fine Gold kommer att kastreras efter en väldigt låååång tänkeperiod och just nu känns det som ett bra beslut. Vi kommer inte att ha någon andvändning ifall han skulle gå igenom ,vilket vi  Tror att han skulle ha gjort. Fine Gold "Golden" och Darling är dom 2 absolut finaste både exteriör & gångart mässigt som Lord Gold "Lorden" lämnade efter sig  så därför sparade vi enbart dessa 2 men vi känner att det räcker med dom hingstar vi har så länge och Golden kommer bli en utmärkt körponny till mig i framtiden så han kommer inte att säljs i första taget,men men..man vet aldrig vad som händer det får tiden utvisa. 
Just nu så ska han ut på bete med en annan jämngammal kompis och äta gott hela sommaren och leka av sig lite . 

Vi kommer inte att ställa ut så mycket i år eftersom vi har lite o göra på hemmafronten . 

Det var allt för denna gång!!
  // Heidi
  

Äldre inlägg